Zihin Sağlığı ve Aromaterapi

Aromaterapi Ve Hafıza / Konsantrasyon

Bitkiler, geçmişten günümüze dünyada özellikle insanlık için büyük önem taşımaktadır. Yüzyıllardır tıbben kullanılan bitkiler, günümüzde hala birçok hastalığı tedavi eden ilaçların ham maddesidir. Tıbbi şifalarının yanı sıra kozmetik, parfümeri, boya sanayi, gıda koruyucuları ve daha birçok alanda kullanılmaktadırlar.

2016 yılında Japonya’da uçucu yağların konsantrasyon arttırıcı ve stres azaltıcı etkilerini kanıtlamak adına bir çalışma yapılmıştır. 23 genç kadın üzerinde bergamot uçucu yağının stres azaltıcı, biberiye uçucu yağının ise konsantrasyon arttırıcı etkisi test edilmiştir. Uçucu yağlar katılımcılara difüzör ile koklama yolu ile verilmiştir. Deney sonunda katılımcıların stres ve yorgunluk seviyeleri azalırken, dikkat ve konsantrasyon seviyeleri artmıştır [1].

2009 yılında Japonya’da yapılan bir başka çalışmada ise 17’si Alzehimer hastası toplamda 28 yaşlı hasta üzerinde aromaterapinin etkileri incelenmiştir. Hastalara 28 gün süreyle sabahları biberiye ve limon, akşamları ise lavanta ve portakal uçucu yağları koklatılmıştır. 28 günün sonunda demans ve alzehimer değerlendirme skorları tekrar hesaplanmıştır. Alzehimer semptomlarının aromaterapi ile iyileştiği gözlemlenmiştir [2].

2017 yılında Endonezya’da yapılan bir çalışmada ise biberiye uçucu yağının hafıza üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmada biberiye uçucu yağının içerisindeki 1,8 cineol birleşeni sayesinde limbik sistemdeki reseptörlere bağlanarak hipotalamusu ve beynin hafıza merkezi olan hipokampüsü uyardığı, aynı zamanda sempatik sinir sistemini uyardığı için beyne daha fazla oksijen gitmesini sağladığı kanıtlanmıştır [3].

2014 yılında Filipinler’de yapılan bir çalışmada ise tarçın uçucu yağının görsel hafıza üzerinde önemli etkisi olduğu gözlemlenmiştir. 2 test grubuna ayrılan katılımcılarda tarçın uçucu yağı koklayan grubun görsel hafızasının koklamayan gruba göre daha kuvvetli olduğu kanıtlanmıştır [4].

ABD’de yapılan bir deneyde ise koku hafızası test edilmiştir. Aromaterapik bir kokuya maruz kalan bir kişinin daha sonra tekrar aynı kokuya maruz kaldığında daha fazla bilgiyi hatırlayıp hatırlamadığı test edilmiştir. Uçucu yağ olarak nane, biberiye ve lavanta kullanılmıştır. Deney sonucu en çok lavantaya en az ise nane uçucu yağın maruz kalanların koku hafızasının kuvvetli olduğu tespit edilmiştir [5].

  • ISAWA, M., KOH, R., ITOH, H., NISHIMURA, T., TOMI, M., SHIMADA, H., … & NAKASHIMA, E. (2016). Influence of Counseling Intervention on the Stress-Reducing Effect of Bergamot Oil and on the Concentration-Improving Effect of Rosemary Oil in Aromatherapy. JOURNAL OF JAPANESE COSMETIC SCIENCE SOCIETY40(2), 79-86.
  • Jimbo, D., Kimura, Y., Taniguchi, M., Inoue, M., & Urakami, K. (2009). Effect of aromatherapy on patients with Alzheimer’s disease. Psychogeriatrics9(4), 173-179.
  • Sulung, N., & Aulia, F. F. (2018). Effect Of Rosemary Aromatherapy (Rosmarinus Officinalis) To Memory Of Short-Term Memory In Elderly. Jurnal Endurance: Kajian Ilmiah Problema Kesehatan3(2), 247-252.
  • Querequincia, J. M. B., & Faller, E. M. (2021). A Review on the different studies on aromatherapy conducted in the Philippines. GSC Biological and Pharmaceutical Sciences16(2), 028-031.
  • Beal, P. V., Harden, O. C., & Grade, T. THE EFFECTS OF AROMATHERAPY SCENTS ON THE ABILITY TO RECALL INFORMATION.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir